................................. Διαδικτυακή ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΜΕ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ ΤΟΥ ΚOΣΜΟΥ • online...................................

γειτονιά // Ουσιαστικό θηλυκό // το σύνολο από γειτονικά σπίτια, το οποίο αποτελεί τμήμα της συνοικίας συνώνυμο: μαχαλάς συνεκδοχικά το σύνολο των ανθρώπων που κατοικούν σε γειτονικά σπίτια // (μεταφορικά) το σύνολο όμορων χωρών //(σε γενική, ως χαρακτηρισμός) της γειτονιάς: περιφερειακός συνοικιακός
Μαθηματικά η γειτονιά ενός σημείου είναι μία από τις βασικές τοπολογικές έννοιες και χρησιμοποιείται για να τυποποιήσει την «εγγύτητα» άλλων σημείων προς αυτό.




Καλημέρα γείτονα...
Powered By Blogger

Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2014

Σύρος η Αρχόντισσα των Κυκλάδων -Αφιερωμένο στον εκλεκτό φίλο Μάριο Καπέλα ή Ροχάλα ο καβοδέτης





Η Σύρος είναι η πρωτεύουσα του νομού των Κυκλάδων. Πρωτεύουσά της είναι η Ερμούπολη. Απέχει 83 ναυτικά μίλια από τον Πειραιά και 62 από τη Ραφήνα. Η έκταση της είναι 84,06 τ.χλμ.
Αναπτύχθηκε ιδιαίτερα μετά το 1826 και υπήρξε ναυτικό, βιομηχανικό και πολιτιστικό κέντρο του νέου ελληνικού κράτους.
Η Σύρος είχε ήδη κατοικηθεί από τους προϊστορικούς χρόνους (3η χιλιετία π.Χ) όπως αποδεικνύουν ευρήματα στις περιοχές Χαλανδριανή και Καστρί. Τον 6ο αιώνα π.Χ όταν η Σύρος είχε καταληφθεί από τους Σαμίους γεννήθηκε στο νησί ο φυσικός φιλόσοφος Φερεκύδης που αργότερα εγκαταστάθηκε στη Σάμο και υπήρξε δάσκαλος του Πυθαγόρα.
Το 1204 με την επικράτηση των Βενετών στο Αιγαίο δημιουργήθηκε ο πρώτος αξιόλογος οικισμός, η Άνω Σύρος, οι κάτοικοι της οποίας ασπάσθηκαν τον Καθολικισμό, διατήρησαν όμως την ελληνική γλώσσα.
Κατά την Οθωμανική περίοδο κατόπιν συμφωνίας με τον σουλτάνο Μουράτ Γ' για σειρά προνομίων όπως χαμηλότερη φορολόγηση και θρησκευτική ελευθερία εγκαταστάθηκαν Καπουτσίνοι μοναχοί (1635) και αργότερα Ιησουίτες (1744).
Με το ξέσπασμα της επανάστασης του 1821 οι Συριανοί κράτησαν ουδέτερη στάση, έτσι βρήκαν καταφύγιο Έλληνες μετά την καταστροφή της Χίου το 1822 και οι διώξεις στη Σάμο, τη Σμύρνη, τη Ρόδο, τα Ψαρά και την Κάσο, οι πρόσφυγες βρήκαν σχετική ασφάλεια λόγω των προνομίων που είχε παραχωρήσει η Πύλη, αλλά και το ασφαλές και μεγάλο φυσικό λιμάνι.
Το 1828 η Ερμούπολη είχε 14000 κατοίκους και το 1889 22000.
Τα χρόνια αυτά η Ερμούπολη είχε τεράστια ανάπτυξη στο εμπόριο, τη ναυτιλία, τις βιοτεχνίες, την οικοδομή και τα δημόσια έργα. Το 1850 η Ερμούπολη ήταν το πρώτο εμπορικό λιμάνι της Ελλάδος.
Παράλληλα οι Ερμουπολίτες εύποροι και καλλιεργημένοι, φρόντισαν να δώσουν στην πόλη τους μια πνευματική ακτινοβολία πρωτόγνωρη για τα δεδομένα της εποχής, Δέκα δημόσια σχολεία και οκτώ ιδιωτικά φημίζονταν για το υψηλό επίπεδο. Το ιστορικό 1ο Γυμνάσιο, με πρώτο γυμνασιάρχη τον Νεόφυτο Βάμβα κτίστηκε χάρη στις εισφορές των πλουσιότερων αστών και εγκαινιάστηκε το 1833, ενώ το θέατρο Απόλλων λειτούργησε το 1854 φιλοξενώντας δεκάδες παραστάσεις ελληνικών και ξένων θιάσων κάθε χρόνο.
Σήμερα η Σύρος εμφανίζεται ιδιαίτερα ανεπτυγμένη οικονομικά. Στην ανάπτυξη συμβάλουν ο τουρισμός, η λειτουργία του ναυπηγείου η υψηλή αγροτική παραγωγή και οι δημόσιες υπηρεσίες.
Η ζωή στη Σύρο παραμένη ζωντανή και τον χειμώνα.

Musique : Beethoven Piano Concerto No 1 in C Major, Op. 15 Largo

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου